Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan

Stembureaus voor mensen met een beperking

Veel stembureaus hebben speciale voorzieningen voor mensen met een beperking. Kijk op de kaart op welk stembureau u terecht kunt:

Blinden en slechtzienden

Blinden en slechtzienden

Stemmen met een visuele beperking. Dat kan met een stemmal en een soundbox.
Kaart Lijst
Parkeerplaats voor mindervaliden

Parkeerplaats voor mindervaliden

Stembureaulocaties met een mindervalide parkeerplaats
Kaart Lijst
Lichamelijke beperking

Lichamelijke beperking

Stemmen met een lichamelijke beperking
Kaart Lijst
Doven en slechthorenden

Doven en slechthorenden

Stemmen met een auditieve beperking
Kaart Lijst

 

Toegankelijkheid van de stembureaus

  • 98% van de stembureaus is toegankelijk voor mensen met een rolstoel of rollator. Dit geldt niet voor scootmobielen. In de stembureaus die toegankelijk zijn, is rekening gehouden met een minimale deurbreedte van 85 centimeter. 4 stembureaus zijn niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of rollator. Het gaat om deze locaties: het Stadhuis, Erasmus University College, de Rijnhavenkeet en Huis van de wijk Hillevliet.
  • In ieder stembureau is er de mogelijkheid om via een QR-code op een poster een tolk Nederlandse gebarentaal in te schakelen voor dove of slechthorende kiezers. Elke voorzitter van een stembureau wordt hierover geïnformeerd.
  • Bij bijna elk stembureau is een mindervalideparkeerplaats aanwezig. Alleen bij de Doelen is er geen mindervalideparkeerplaats aanwezig.
  • In elk stembureau zijn een vergrote kandidatenlijst en een leesloep aanwezig.

3 extra toegankelijke stembureaus

Er zijn 3 stembureaus ingericht met extra voorzieningen voor Rotterdammers die niet of met moeite kunnen zien of horen. Die stembureaus zijn het Huis van de Wijk De Kip, Publiekslocatie IJsselmonde en Publiekslocatie Delfshaven. Op deze locaties zijn een stemmal en soundbox voor slechtziende en blinde kiezers aanwezig. Deze stemmal en soundbox zijn ook te gebruiken voor mensen met dyslexie, laaggeletterden en mensen met een beperkte hand-/armfunctie zoals Parkinson.

Stemmen in het Erasmus Medisch Centrum

In het Erasmus Medisch Centrum is ook een stembureau. Patiënten die niet bed-gebonden zijn, bezoekers en medewerkers die de stempas in Rotterdam ontvangen hebben (of een kiezerspas hebben aangevraagd), kunnen in het ziekenhuis stemmen.

Hulp nodig in het stemhokje?

U mag vragen om hulp in een stemhokje. Dat mag alleen als u niet zelfstandig kunt stemmen door een lichamelijke beperking. U kunt zelf iemand meenemen of een stembureaulid om hulp vragen. De begeleider krijgt in het stembureau een geel hesje. Zo is duidelijk waarom er 2 mensen in 1 stemhokje zijn. Het dragen van het gele hesje is verplicht.

Back to top